mariska ter heijne

Hatha Yoga wordt ook wel de “meest westerse vorm” van Yoga genoemd. Je werkt aan het in balans brengen van lichaam en geest.
Bij Hatha Yoga (Ha = zon en Tha = maan) ligt de nadruk op lichamelijke oefeningen die worden ondersteund door een gerichte ademhaling. De bedoeling is dat je je bewust wordt van je eigen mogelijkheden en grenzen. Als yoga docente probeer ik je te leren met aandacht de asana’s (houdingen) uit te voeren. Naast de asana’s komen er regelmatig specifieke ademoefeningen (pranayama’s) en visualisatieoefeningen aan bod.

Tijdens de oefeningen is het de bedoeling dat je binnen je grenzen blijft, Je zult ontdekken dat die grenzen zonder dat je daar “je best voor doet” kunnen verschuiven. Juist door prestatieloos te presteren kun je je grenzen verleggen. Soms lukt dat niet… , en ook dat is goed, het zijn immers jouw grenzen en jouw mogelijkheden. Door elke keer de oefening “na te voelen” wordt je bewust van het effect van de oefening. Elke les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.

Doel van de lessen is dat jezelf ontdekt wat het effect van deze houdingen is op je lichaam en geest. Er is een wisselwerking, lichaam en geest zijn elkaars spiegel. Als er een lichamelijke klacht is zal die zich ook verankeren in je geest,
Als er een probleem is op het geestelijke vlak dan kan je ook lichamelijke klachten ondervinden. Ook als er geen sprake is van klachten dan blijft het van belang om het evenwicht, de balans tussen lichaam en geest te bewaren.
Als je een tijdje yoga beoefent zul je merken dat je verandert. Je krijgt meer souplesse, innerlijke rust en een bewustere ademhaling.

Yoga geeft je veel, of liever gezegd door yoga te beoefenen geef je jezelf veel. Zoals aandacht aan lichamelijk en geestelijk welzijn. Aandacht die, omdat je het jezelf hebt aangeleerd, nooit meer verloren gaat. In principe kan iedereen Hatha Yoga beoefenen. Mocht je onder behandeling van een arts of fysiotherapeut zijn, overleg dan vooraf of er voor jouw bezwaren zijn om yogalessen te gaan volgen.

Wat is Hatha Yoga ?